Izrada plakata u pet koraka

Kako izraditi plakat?

Izrada plakata ne mora biti teška i komplicirana, ako sljedite ovih pet koraka:

1. Odredite cilj plakata

Prvi korak u procesu tiska plakata je jasno definiranje cilja. Što želite postići? Je li to promocija događaja, lansiranje novog proizvoda ili informiranje javnosti o važnoj temi? Razumijevanje svrhe plakata pomoći će vam da oblikujete njegov sadržaj i dizajn, kao i da odredite koji će stil i ton najbolje privući vašu ciljnu publiku. Ako ne znate od kuda krenuti, dobro je pogledati kako drugi rade plakate.

2. Grafički dizajn plakata 

 Nakon što ste postavili ciljeve, vrijeme je za dizajn. Tisak plakata zahtijeva kreativnost i dobar osjećaj za vizualnu komunikaciju. Prilikom dizajniranja, obratite pažnju na boje, fontove i slike koje će najbolje prikazati vašu poruku. Važno je da dizajn bude jasan i privlačan, s dovoljno prostora između elemenata kako bi se osiguralo da je plakat lako čitljiv.

Najčešći formati plakata su 50x70cm, 64x90cm i 70x100cm

3. Priprema plakata za tisak 

 Svaka tiskara ima neke osnovne uvjete za tisak koje se mora ispuniti, tako i mi. Naši grafičari su pripremili osnovne upute za pripremu materijala za tisak prema kojima možete pripremiti materijale za tisak.

4. Papir i materijali za plakat 

ako ste došli do ove točke znači da je vaš plakat spreman za tisak. Izbor materijala igra ključnu ulogu u kvaliteti tiska plakata. Razmislite o tome gdje će plakat biti izložen. Hoće li biti unutarnji ili vanjski? Za vanjske plakate preporučuju se materijali otporni na vremenske uvjete, poput vodootporne plastike ili izdržljive papire. Unutarnji plakati mogu biti tiskani na kvalitetnom papiru koji daje bolju reprodukciju boja. Od papira se najčešće koriste premazni papiri KD mat ili sjajni 130 - 150 gr. Cijena plakata ovisi o formatu plakata, nakladi i bojama tiska. 

5. Završni tisak i isporuka 

Nakon što ste sve pripremili, vrijeme je za tisak plakata. Odaberite pouzdanu tiskaru koja će osigurati visokokvalitetan tisak. Nakon što su plakati otisnuti, isporuka za Zagreb i ostale dijelove Hrvatske je 3 radna radna od primitka i/ili odobrenja grafičke pripreme. 

Ako i dalje niste sigurni kako napraviti plakat - naš tim grafičkih stručnjaka vam stoji na raspolganju - NARUČI IZRADU PLAKATA


Meki uvez: Idealno rješenje za tiskanje kinjiga, notesa i kataloga
Ono što nam se najviše sviđa kod rada u tiskari je raznolikost tiska i njihov sadržaj. Tiskamo sve od letaka, kalendara, novina do knjiga tvrdog i mekog uveza. Ovoga puta vam želimo predstaviti knjige mekog uveza - kako mi to radimo i što sve možemo!